Det pågår ju en ständig önsketanke dialog om huruvida Kina och Asien bör komma till det oroliga Europas räddning eller inte.
Vissa anser att det per capita relativt fattiga Kina inte har någon anledning att hjälpa bortskämda européer ekonomiskt.
Andra menar att det är nödvändigt med stora satsningar från Kinas håll, för att landet ska kunna fortsätta exportera sina varor till stabila västerländska ekonomier.
För det är ju allmän kännedom att Kinas ekonomi är ”exportbaserad”. Eller?
Nja.
Se på listan med statistik över hur många procent av varje lands BNP som exporten av varor och tjänster utgör. Följande toppar listan i Asien:
1 – Hongkong, 223 procent
2 – Singapore, 211 procent
3 – Malaysia, 96 procent
4 – Thailand, 71 procent
5 – Vietnam, 71 procent
Motsvarande siffra för Kina är faktiskt bara 29 procent. För Indien är siffran endast 18 procent, och för Japan blott 13 procent.
De asiatiska jättarna är alltså mindre beroende av export än vad man kan tro.
The Diplomat påpekar dessutom att endast 54 procent av den asiatiska exporten i fjol gick till länder utanför Asien.
En ökande del av denna sker dessutom till andra delar av världen än Europa.
Det asiatiska land som exporterar störst andel av sina varor till Europa är Sydkorea med 9,8 procent, följt av Hongkong och Malaysia.
Inget asiatiskt land exporterar alltså mer än 10 procent av sina varor till Europa. Så mycket för tesen om ”exportberoende”.
Däremot finns det en annan viktig orsak för Asien att rädda Europas skinn: Europeiskt kapital.
Europa lånar nämligen ut enorma summor pengar till Asien: Över 10 biljoner kronor – halva Kinas utländska valutareserv – finns som europeiska lån i Asien i dag.
Det är mer än från USA och Japan tillsammans; över hälften av all utländsk utlåning till Asien.
Här ligger faran för Asien: Skulle långivarna helt plötsligt känna sig nödgade att dra tillbaka dessa lån så skulle den ekonomiska aktiviteten avstanna betydligt mer än den lilla effekt som uteblivna exporter skulle kunna få.
Morgan Stanley varnar också för att européerna kan tvingas minska sin utlåning till utvecklingsmarknader med över sex biljoner kronor om situationen i Europa inte reds ut.
Så tvärtemot vad många tror, så är det till synes kapitalstarka Asien mer beroende av Europas kapital än som en marknad att exportera sina varor till.
Not 1: Andelen exporterade varor och tjänster kan överstiga 100 procent av BNP då frakttjänster, försäkringar, licenspengar och annat tas med i beräkningen.
Not 2: Listan bekräftas av att ekonomin i Kina och Indien spås fortsätta växa med 9 respektive 7 procent, samtidigt som Hongkong och Singapore står i stort sett stilla.
Not 3: I Kina beror givetvis exportens lilla andel av BNP på enorma stimulanspaket från regeringens sida, medan man i Japan fortfarande har ett stark inhemsk konsumtion. En väldigt viktig skillnad.