Quantcast
Channel: Finansliv » europa
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Handelskrig på gång mellan Kina och EU

$
0
0

Under den senaste veckan har EU-kommissionen med belgaren Karel de Gucht i spetsen riskerat skada Europas handelsrelation med Kina genom att i två onödiga och klumpiga fall hota till höger och vänster med utredningar och straffskatt.

Det började med att man efter en utredning nyligen kom fram till beslutet att införa en straffskatt på kinesiska solpaneler.

Solkraft är en storindustri i Kina, och tillika ett viktigt steg i ledet för landets planer att utöka andelen grön energi och minska sitt beroende av smutsiga kolkraftverk. Uppbyggnaden av denna sektor har gått fort, och landet exporterar i dagsläget solpaneler för nästan 200 miljarder kronor om året till Europa, vilket så klart hjälper även vår kontinent att frigöra sig från fossila bränslen.

Märkligt nog är det en utveckling som EU-kommissionen vill sätta stopp för. Man menar nämligen att kineserna prisdumpar sina solpaneler, vilket drabbar lokala tillverkare negativt. Därför ska nu en importskatt på upp till 68 procent införas på de solpaneler som kommer från Kina till Europa.

Jag känner det berättigat att fråga: I en tid av klimatkatastrof, är det viktigare att EU-kommissionen räddar något hundratal europeiska jobb, än att hela vår kontinent får tillgång till billiga solpaneler?

Det andra fallet är nästan identiskt och rör telekomindustrin, där Kina expanderar med rasande fart. I fjol fördubblade kinesiska telekombolaget Huawei sin marknadsandel i Europa. Tillsammans med den något mindre kinesiska aktören ZTE, har Huawei nu ungefär en fjärdedel av marknaden för telekomutrustning i Europa. Detta givetvis delvis på bekostnad av företag som Ericsson, Nokia-Siemens och Alcatel-Luacent.

EU-kommissionen anser således att Huawei och ZTE helt enkelt erbjuder för billiga varor och tjänster. Detta, menar man, måste bero på bidrag och subventioner från de kinesiska myndigheterna, och man vill nu ”skydda” en av Europas viktigaste industrier.

Därför meddelade Karel de Gucht i veckan att EU-kommissionens håll ”principiellt erkänner” tillsättningen av en utredning angående subventioner och prisdumping av kinesisk telekomutrustning.

Enligt Economist kommer denna utredning inte att påbörjas riktigt ännu, för att EU-kommissionen ”vill ge tid till förhandlingar”. Vad det ska förhandlas om är dock svårt att förstå. De kinesiska företagen menar nämligen å sin sida – med rätt eller orätt – att deras konkurrenskraftiga priser beror på innovation och billiga omkostnader. (Och visst, man kan ju jämföra snittlönen för de anställda i Huawei och Ericsson)

Och intressant är dessutom att de europeiska aktörerna själva motsätter sig EU-kommissionens ambition om straffskatt för de kinesiska företagen. Talesmän för såväl Ericsson som Alcatel-Lucent sade i veckan rätt ut att man inte vill se några handelshinder i form av skatter mot de kinesiska konkurrenterna.

Anledningen är enkel; de europeiska telekombolagen har större marknadsandelar i Kina än vad Huawei och ZTE har i Europa. Man är orolig för att EU-kommissionens så kallade ”skyddsåtgärder” kommer resultera i liknande straffskatter från Kinas håll.

Detsamma gäller även i fallet med solpanelerna. Tysklands ”ekonomiminister” Philipp Roesler sade under gårdagen att EU-kommissionen begår ett ”grovt misstag” genom att ta till hot snarare än att lösa eventuella problem med dialog och förhandlingar. Roesler varnar även för att dessa hot kan få oanade konsekvenser.

Och mycket riktigt så är kineserna upprörda. Kinesiska handelsministeriets talman Shen Danyang citerades i torsdag i statliga China Daily där han varnade EU för dessa åtgärder, och menade att ingen av sidorna kommer tjäna på detta.

”Inte bara de berörda industrierna kommer påverkas. Kina kommer vidta motåtgärder och resultatet kan till slut bara bli förluster för båda sidorna”, sade Shen och tillade att den skada som EU-kommissionens upprepade utredningar orsakar handelsrelationen mellan Kina och EU inte ska underskattas.

Jag misstänker själv följande koppling: Karel de Gucht är belgare. Det belgiska telekombolaget Option är en av de mest högljudda motståndarna till de kinesiska konkurrenternas framfart i Europa, förmodligen för att Option inte har några större affärer i Kina.

I januari 2011 skrev jag en artikel om hur Option, tillsammans med ett antal europeiska fackföreningar, drog Huawei och ZTE inför Europaparlamentet med anklagelser om prisdumpning och ”orättvisa lån” från de kinesiska myndigheterna.

Option drog sedan tillbaka anmälan, efter att ha fått 33 miljoner euro från Huawei i en överenskommelse om ”partnerskap” som påminde om en förlikning.

Kan det vara så att Karl de Gucht lyssnar på röster från hemmaplan? handlar Egenintressen och gammal hederlig lobbying?

Vad det än beror på, så snälla någon gör något! Låt inte EU-kommissionen förstöra vår tillgång på billig solkraft, samt den öppna handel som är vital för såväl EU:s som Kinas välstånd!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!