För ett par veckor sedan varnade jag här på Finansliv för att EU-kommissionen var i färd med att utlösa ett handelskrig med Kina, i och med planerna att inför strafftullar på kinesiska solpaneler och telekomutrustning.
Nu har detta krig börjat.
Under gårdagen klargjorde nämligen EU-kommissionen att dessa tullar nu bli verklighet, i alla fall vad gäller solpanelerna, som från och med i morgon beskattas med 11,8 procent extra fram till augusti i år.
Om ingen överenskommelse nås mellan Kina och EU innan dess (läs: om Kina inte frivilligt höjer priset på sina solpaneler), så kommer straffskatten höjas ytterligare, till nästan 50 procent. Om EU-kommissionens Karl de Gucht fick bestämma på egen hand, så skulle skatterna höjas med så mycket som 88 procent.
Kina har hela tiden – med rätt eller orätt – menat att dessa strafftullar är nonsens, eftersom man inte alls anser att landets solenergiföretag ägnar sig åt prisdumpning.
Den kinesiska reaktionen blev också snabb; redan i dag meddelades att en utredning skulle tillsättas för eventuella extraskatter på europeiskt vin som importeras till Kina.
Inga detaljer angående omfattning eller föreslagen skattesats har angetts om den kinesiska utredningen. Men landets myndigheter menar att inhemska vinproducenter klagar över att billigt europeiskt vin väller in till Kina allt fortare – vilket ju är fallet i motsatt riktning med solpaneler och telekomutrustning.
Det tog alltså bara en dag innan kineserna kom med sitt listiga drag.
Tyskland – och även Sverige – som högljutt motsatte sig straffskatterna på kinesiska solpaneler, drabbas knappt alls av eventuella åtgärder mot vinexport. Intressant är även att Hongkong kommer undantas från de kinesiska myndigheternas utredning, även fast staden är en stor importör av franska viner. Anledningen tros vara att det främst är brittiska företag som exporterar vin till Hongkong, och inte heller britterna var för strafftullar på kinesiska solpaneler.
Det rör sig alltså alldeles säkert om en hämnd. Det land som har mest att förlora är Frankrike, var vinexport till Kina har sexfaldigades under perioden 2007-2011.
Frankrike står nu för 71 procent av allt vin som exporteras från Europa till Kina (exklusive Hongkong); cirka 140 miljoner liter som varje år inbringar 546 miljoner euro till fransmännens handelsbalans.
Italien och Spanien står för en stor del av den återstående exporten, värd 77 respektive 89 miljoner euro för de båda länderna, vars ekonomi ju redan är i kris.
Det är knappast någon slump att Frankrike, Italien och Spanien alla var med och stödde förslaget om skatter på de kinesiska solpanelerna.
Med tanke på kinesiska varningar, kan ju denna svarsåtgärd inte ha kommit som någon överraskning för varken Frankrike eller EU-kommissionen. Icke desto mindre svarar de båda med bångstyrig ”tuffhet”.
Frankrikes president Francois Hollande uppmanade alla 27 EU-länder att träffas, och manade till solidaritet” från övriga medlemsländer då det gäller att enas i handelspolitiken gentemot Kina.
Frankrikes handelsministerium avfärdade den kinesiska utredningen som ”olämplig och klandervärd”. Man varnar till och med Kina för ett utökat handelskriget (sic), om Kina inte följer Världshandelsorganisationens regler.
Det är kaxigt och osmart av fransmännen. Som Reuters påpekar är detta bara en liten knäpp på nosen. Tänk vad det skulle få för effekter om kineserna införde strafftullar på högteknologiska varor, som exempelvis franska Airbus-plan.
Så om detta handelskrig fortsätter, vilka sektorer står näst på tur? Vilka företag kommer drabbas, eller tjäna, på konflikten?
En av vinnarna hittills är i alla fall den kinesiska vintillverkaren Changyu, vars aktie steg med över 6 procent under dagens handel.